Vrouwen in de techniek

Bij Koninklijke Van Wijhe Verf werken we met passie aan onze missie om duurzame innovaties in de verfindustrie te ontwikkelen. In samenwerking met stakeholders en organen uit dezelfde technische sector streven we naar vooruitgang en duurzame oplossingen.

Met Marlies van Wijhe als vrouwelijke CEO, erkennen we het belang van diversiteit in de organisatie en de cruciale rol van vrouwen in de techniek. We streven naar een omgeving waarin we gezamenlijk kunnen excelleren.

Diversiteit en inclusie is een steeds belangrijker onderwerp in de samenleving. We geloven dat een diverse groep mensen met verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven ons sterker maakt en ons vermogen om te innoveren vergroot. Ontdek hoe diversiteit en inclusie verweven is in de bedrijfscultuur en activiteiten.

Vrouwen in Techniek

Of je nu een vrouwelijke student bent die haar weg zoekt in de wereld van technologie, een recent afgestudeerde die haar eerste stappen zet op de arbeidsmarkt, of een ervaren professional die haar kennis wil delen. Laat je inspireren door de verhalen van Vrouwen in Techniek. Collega’s, relaties en vrouwen in dezelfde branche delen hun verhaal en ervaring in de techniek.

Maak kennis met Astrid Wijnbergen

Astrid Wijnbergen is coördinator van de Kleurenservice van Koninklijke Van Wijhe Verf. In 1995 is Astrid binnen Koninklijke Van Wijhe Verf begonnen in het kleurenlab, waar ze de basis van kleurreceptontwikkeling heeft geleerd. Astrid is werkzaam geweest op het R&D lab als Technisch Specialist binnen het Team kleur/pasta.

Naast haar dagelijkse werkzaamheden, heeft Astrid ook veel onderwijsactiviteiten gedaan zoals Girls’ Day, gastlessen, speeddaten met vmbo-leerlingen etc. Astrid is nu verantwoordelijk voor alle kleurrecepten die op de kleurenmengmachines staan wereldwijd.

Alles moet kloppen om tot de juiste gekleurde verf te komen

Er zit ontzettend veel achter een kleurrecept op de mengmachine. Er zijn veel verschillende onderdelen zoals producten, basisverven, kleurpasta’s, matchsoftware, kleurenwaaiers, meetapparatuur etc. Alles moet kloppen om tot de juiste gekleurde verf te komen. Hiervoor heeft Astrid regelmatig overleg met o.a. collega’s van het R&D lab.

Met behulp van de spectrofotometer wordt de kleur in gemeten, waarna het juiste kleursysteem wordt geselecteerd. De matchingsoftware (door ons opgebouwd) berekent het beste kleurrecept. Hier let de kleurenservice o.a. op de kleurnauwkeurigheid, dekking en UV-bestendigheid. Het kleurrecept wordt dan vervolgens gemaakt in een kleine hoeveelheid op de mengmachine. De basis en pigmenten worden gemengd tot de kleur verf en wordt vervolgens opgezet op een dekkrachtkaart waarna de kleur aan de lucht wordt gedroogd. Ten slot als de kleur volledig droog is, wordt er gecontroleerd of de kleur overeenkomt. Dit wordt gedaan naast de kleurstaal.

Ervaring als vrouw in de techniek

Binnen Van Wijhe Verf is het een fijne werkomgeving. Het is een divers en gezellig team. Wel zijn er op het lab meer mannen dan vrouwen werkzaam. De combinatie maakt het leuk, mannen en vrouwen. Vrouwen werken meestal netter en zijn meer gestructureerd dan mannen. In mijn werk is dat erg belangrijk. De samenwerking tussen mannen en vrouwen vind ik juist erg leuk en zorgt uiteindelijk voor het beste product.

Hoe meiden stimuleren om de techniek in te gaan? 

Het stimuleren van meiden om in de techniek te gaan begint al op de basisschool en eigenlijk al vanaf de geboorte. Laat meisjes ook kennis maken met chemie en techniek. Het zou goed zijn om natuurkunde en scheikundelessen aantrekkelijk te maken en te koppelen aan herkenbare onderwerpen, zoals make-up en nagellak.

Tip van Astrid Wijnbergen:

“De tip die ik mee zou willen geven aan meiden die in de techniek willen is; Je hoeft niet hele hoge cijfers te halen voor exacte vakken. Maar je moet het wel heel erg leuk vinden. Ga eens kijken bij een open dag van een bedrijf. Zo zie je welke mogelijkheden er zijn binnen bedrijven.

Maar het belangrijkste is: Volg je hart!

Dit tenue past iedereen

Vrouwen tonen kracht en zelfstandigheid, en hoewel er natuurlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, geloven we dat samenwerking leidt tot een betere wereld. Op jonge leeftijd worden vaak rollenpatronen gevormd voor mannen en vrouwen, vaak gekoppeld aan specifiek speelgoed voor meisjes en jongens. Om jonge meiden vanaf een vroege leeftijd te inspireren en bekend te maken met techniek, hebben we dit tenue ontwikkeld. Hiermee kunnen jonge meiden dromen van een kleurrijke toekomst als vakvrouw in de schilderkunst.

Ben je benieuwd naar het tenue? Stuur een aanvraag naar info@vanwijheverf.com en wie weet inspireer jij binnenkort ook vrouwen in de techniek.

Girls’ Day

Jaarlijks nemen we deel aan Girls’ Day, georganiseerd door VHTO, om jonge meiden te interesseren voor een carrière in de techniek. Door deze samenwerking zetten we ons in voor het inspireren van de volgende generatie vrouwelijke leiders en technische vernieuwers in STEM-gerelateerde disciplines, zoals scheikunde, techniek, elektrotechniek en mechanica.

Onze betrokkenheid bij VHTO stelt ons in staat te investeren in zowel de toekomst van ons bedrijf als die van de samenleving als geheel. Samen streven we naar een wereld waarin diversiteit niet alleen wordt benoemd, maar ook erkend als een essentiële kracht voor vooruitgang en succes.