van idee tot innovatie

WYDO NEW BUSINESS DEVELOPMENT

Wydo is een innovatieturbo. Gericht op duurzame ontwikkelingen met impact. Wydo helpt ondernemers en onderzoekers met de doorontwikkeling van een innovatief idee of veelbelovend wetenschappelijk onderzoek naar concrete toepassingen of producten. Met succes, want in het relatieve korte bestaan heeft de betrokkenheid van Wydo al tot verschillende patenten geleid. Wydo is met recht een innovatieturbo, gericht op duurzame ontwikkelingen met impact.

ANALYSE, ADVIES EN OPLOSSING

WYDO MICROBIOLOGISCH LABORATORIUM

Vanuit onze microbiologische expertise en faciliteiten biedt Wydo professionele laboratoriumdiensten aan derden aan. Daarbij gaan we een stap verder dan de meeste microbiologische laboratoria: naast een snelle en betrouwbare analyse geeft Wydo ook bestrijdingsadvies en concrete oplossingen om besmettingen te voorkomen.

Praktijkvoorbeelden

SolidLux Instant coating

In 2012 vroeg een medewerker van verfproducent Koninklijke Van Wijhe Verf zich in de tandartsstoel plotseling af: zou UV-licht ook toepasbaar zijn voor het instant doorharden van dekkende vloercoatings? Het werkt bij vullingen en ook bij bepaalde autolakken. Een vloercoating gebaseerd op dit principe zou een uitkomst zijn voor situaties waar 24/7 bedrijvigheid is. Door de droogtijd van traditionele coatings gaat vloeronderhoud hier vaak gepaard met veel overlast en hoge kosten voor noodvoorzieningen.

Drie jaar later zag SolidLux UV Coating het licht. Een dekkende vloercoating zonder water die niet droogt aan de lucht, maar onmiddellijk doorhardt onder UV-licht.  Het traject van idee tot introductie is volledig begeleid door Wydo, die hiervoor de kennis, samenwerkingspartners, subsidiëring en R&D-faciliteiten inbracht.

Samenwerking Veolia Polymers, Dijkstra Plastics en Koninklijke Van Wijhe Verf – 100% PCR verfemmers

Een emmer muurverf van 10 liter weegt al snel zo’n 15 kilo. Voor deze verpakkingen worden daarom kwalitatief hoogwaardige kunststoffen gebruikt. Noodzakelijk, maar vanuit duurzaamheidsoogpunt niet ideaal: de emmers zijn hierdoor niet of nauwelijks geschikt voor recycling. Reden voor Koninklijke Van Wijhe Verf om samen met Veolia Polymers en Ontwikkelingsmaatschappij Oost een innovatietraject te starten. Het doel: een verfemmer produceren uit post-consumer-recyclaat (PCR), oftewel gerecycled polypropyleen, afkomstig van huishoudens.

Ook de muurverfemmerleverancier van de verfproducent stapte aan boord; Dijkstra Plastics had al wel ervaring met post-industrial recyclaat, maar consumentenplastics waren een nieuwe uitdaging. De gezamenlijke expertise en knowhow van de betrokken partijen resulteerde in 2019 in een succesvolle innovatie: een ijzersterke kunststof emmer met deksel van 100% post-consumer-recylaat. Zowel de emmers als deksels zijn bovendien volledig geschikt voor hergebruik omdat ze van hetzelfde materiaal zijn gemaakt.