Bij Koninklijke Van Wijhe Verf werken we met passie aan onze missie om duurzame innovaties in de verfindustrie te ontwikkelen. In samenwerking met stakeholders en organen uit dezelfde technische sector streven we naar vooruitgang en duurzame oplossingen.
Met Marlies van Wijhe als vrouwelijke CEO, erkennen we het belang van diversiteit in de organisatie en de cruciale rol van vrouwen in Techniek. We streven naar een omgeving waarin we gezamenlijk kunnen excelleren.
Diversiteit en inclusie is een steeds belangrijker onderwerp in de samenleving. We geloven dat een diverse groep mensen met verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven ons sterker maakt en ons vermogen om te innoveren vergroot. Ontdek hoe diversiteit en inclusie verweven is in de bedrijfscultuur en activiteiten.
Vrouwen in Techniek
Of je nu een vrouwelijke student bent die haar weg zoekt in de wereld van technologie, een recent afgestudeerde die haar eerste stappen zet op de arbeidsmarkt, of een ervaren professional die haar kennis wil delen. Laat je inspireren door de verhalen van Vrouwen in Techniek. Collega’s, relaties en vrouwen in dezelfde branche delen hun verhaal en ervaring in de techniek.
Maak kennis met Astrid Wijnbergen
Kleurspecialist
Astrid Wijnbergen is coördinator van de Kleurenservice van Koninklijke Van Wijhe Verf. In 1995 is Astrid binnen Koninklijke Van Wijhe Verf begonnen in het kleurenlab, waar ze de basis van kleurreceptontwikkeling heeft geleerd. Astrid is werkzaam geweest op het R&D lab als Technisch Specialist binnen het Team kleur/pasta.
Naast haar dagelijkse werkzaamheden, heeft Astrid ook veel onderwijsactiviteiten gedaan zoals Girls’ Day, gastlessen, speeddaten met vmbo-leerlingen etc. Astrid is nu verantwoordelijk voor alle kleurrecepten die op de kleurenmengmachines staan wereldwijd.
Alles moet kloppen om tot de juiste gekleurde verf te komen
Er zit ontzettend veel achter een kleurrecept op de mengmachine. Er zijn veel verschillende onderdelen zoals producten, basisverven, kleurpasta’s, matchsoftware, kleurenwaaiers, meetapparatuur etc. Alles moet kloppen om tot de juiste gekleurde verf te komen. Hiervoor heeft Astrid regelmatig overleg met o.a. collega’s van het R&D lab.
Met behulp van de spectrofotometer wordt de kleur in gemeten, waarna het juiste kleursysteem wordt geselecteerd. De matchingsoftware (door ons opgebouwd) berekent het beste kleurrecept. Hier let de kleurenservice o.a. op de kleurnauwkeurigheid, dekking en UV-bestendigheid. Het kleurrecept wordt dan vervolgens gemaakt in een kleine hoeveelheid op de mengmachine. De basis en pigmenten worden gemengd tot de kleur verf en wordt vervolgens opgezet op een dekkrachtkaart waarna de kleur aan de lucht wordt gedroogd. Ten slot als de kleur volledig droog is, wordt er gecontroleerd of de kleur overeenkomt. Dit wordt gedaan naast de kleurstaal.
Ervaring als vrouw in de techniek
Binnen Van Wijhe Verf is het een fijne werkomgeving. Het is een divers en gezellig team. Wel zijn er op het lab meer mannen dan vrouwen werkzaam. De combinatie maakt het leuk, mannen en vrouwen. Vrouwen werken meestal netter en zijn meer gestructureerd dan mannen. In mijn werk is dat erg belangrijk. De samenwerking tussen mannen en vrouwen vind ik juist erg leuk en zorgt uiteindelijk voor het beste product.
Hoe meiden stimuleren om de techniek in te gaan?
Het stimuleren van meiden om in de techniek te gaan begint al op de basisschool en eigenlijk al vanaf de geboorte. Laat meisjes ook kennis maken met chemie en techniek. Het zou goed zijn om natuurkunde en scheikundelessen aantrekkelijk te maken en te koppelen aan herkenbare onderwerpen, zoals make-up en nagellak.
Tip van Astrid Wijnbergen:
“De tip die ik mee zou willen geven aan meiden die in de techniek willen is; Je hoeft niet hele hoge cijfers te halen voor exacte vakken. Maar je moet het wel heel erg leuk vinden. Ga eens kijken bij een open dag van een bedrijf. Zo zie je welke mogelijkheden er zijn binnen bedrijven.
Maar het belangrijkste is: Volg je hart!
Maak kennis met Janneke van der Til
Janneke van der Til is Scientist bij Wydo NBD. Wydo NBD is een dochteronderneming van Koninklijke van Wijhe Verf, waar onderzoek wordt gedaan naar de ontwikkeling van innovatieve en duurzamere alternatieven voor grondstoffen. Veel van deze grondstoffen kunnen worden toegepast in verf, maar ook andere toepassingen van de producten zijn mogelijk. Janneke werkt nu drie jaar onder deze functie.
Janneke is onderdeel van het chemie team van Wydo. Hier heeft ze de eerste twee jaren gewerkt aan een surfactant genaamd Sting-004. Dit materiaal wordt geproduceerd in een scheikundig proces, waarbij haar rol voornamelijk bestond uit de analyse van het materiaal om te onderzoeken wat er nou precies in de reactor plaatsvond. Naast de ontwikkeling van Sting-004 heeft Janneke een analytische HPLC-methode opgezet om de concentratie van een component in verf te kunnen bepalen.
“Doordat we onderzoek doen, is voor mij geen dag hetzelfde”
Nu dit alles is afgerond, worden er nieuwe projecten opgezet waarin nieuwe producten zullen worden ontwikkeld. Geen werkdag is hetzelfde. De ene dag staat Janneke op het lab om experimenten uit te voeren. De andere dag zit ze achter de computer om data te interpreteren, rapporten te schrijven of om zich te verdiepen in wetenschappelijke onderzoeken die door andere instellingen zijn uitgevoerd en ook relevant zijn voor Wydo.
Verder voert Wydo een aantal projecten uit in samenwerking met andere bedrijven, hogescholen en kennisinstellingen. Met een aantal van die partijen onderhoud Janneke het contact en daarnaast vindt er ook overleg plaats over de voortgang van de projecten.
Ervaring als vrouw in de techniek:
Toen Janneke koos voor de studie chemie, was ze erg benieuwd naar de ‘’mannenwereld’’ waar ze op af zou stappen. Uiteindelijk viel dit allemaal erg mee. Ongeveer 1/3 van haar studiegenoten bestond uit vrouwen. Ondanks dat ze in haar vak relatief veel mannen tegenkomt, zegt Janneke: “Ik heb mij nooit een vrouw in een mannenwereld gevoeld.” Bij het kiezen van je vak kom je sneller bij mensen terecht met gedeelde interesses, waardoor je terecht komt in een wereld die bij jou past.
In de techniek kom je vaak leuke mensen tegen die lekker zichzelf zijn. Daar wordt Janneke altijd erg blij van en het maakt haar verder niet zoveel uit of dat nou mannen of vrouwen zijn.
Wat de techniek leuk maakt volgens Janneke, is dat je direct bijdraagt aan het ‘’maken’’ van iets. Zeker in combinatie met het duurzame karakter van Wydo, werkt dit voor haar erg motiverend.
Tip van Janneke van der Til:
“De tip die ik mee zou willen geven aan meiden die in de techniek willen is: blijf altijd jezelf en doe wat je leuk vindt. En schroom niet om voor een technisch vak te kiezen als je interesses daar liggen!”
Maak kennis met Lilian
Lilian is schilder en leermeester bij Schildersbedrijf Mevrouw Schutte en dochters. Dit is het eerste schildersbedrijf in Nederland dat alleen met vrouwelijke schilders werkt. Lilian werkt hier nu vijf jaar en is verantwoordelijk voor het begeleiden van leerlingen, het in goede banen leiden van een project en tegelijkertijd het afleveren van een stukje vakwerk.
“Het gevoel dat ik me moet bewijzen helpt me telkens weer het beste uit mezelf te halen.”
Wat ik uitdagend vind in het werken in de techniek is dat ik het gevoel heb mezelf te moeten bewijzen als vrouw. Het geeft mij juist de kick om iedereen te laten zien dat wij net zo goed het vak kunnen uitoefenen. Ik krijg er energie van om op elk project weer een mooi stukje vakwerk af te leveren. Ook het plezier onderling met collega’s en de leuke reacties van mensen op straat geeft mij een positieve boost.
“Ik doe graag het stukje extra voor de klant om ze positief te verrassen.”
Als vrouw in de techniek ervaar ik zeker verschil met de mannen. Klanten ervaren de benadering op een positieve manier anders, het contact verloopt soepel en er is meer oog voor detail. Ik mag graag dat stukje extra doen voor de klant om ze positief te verrassen.
Tip van Lilian:
“Doe vooral wat je leuk vindt en ga vooral een dag meelopen!”
Dit tenue past iedereen
Vrouwen tonen kracht en zelfstandigheid, en hoewel er natuurlijke verschillen zijn tussen mannen en vrouwen, geloven we dat samenwerking leidt tot een betere wereld. Op jonge leeftijd worden vaak rollenpatronen gevormd voor mannen en vrouwen, vaak gekoppeld aan specifiek speelgoed voor meisjes en jongens. Om jonge meiden vanaf een vroege leeftijd te inspireren en bekend te maken met techniek, hebben we dit tenue ontwikkeld. Hiermee kunnen jonge meiden dromen van een kleurrijke toekomst als vakvrouw in de schilderkunst.
Ben je benieuwd naar het tenue? Stuur een aanvraag naar info@vanwijheverf.com en wie weet inspireer jij binnenkort ook vrouwen in Techniek.
Girls’ Day
Jaarlijks nemen we deel aan Girls’ Day, georganiseerd door VHTO, om jonge meiden te interesseren voor een carrière in de techniek. Door deze samenwerking zetten we ons in voor het inspireren van de volgende generatie vrouwelijke leiders en technische vernieuwers in STEM-gerelateerde disciplines, zoals scheikunde, techniek, elektrotechniek en mechanica.
Onze betrokkenheid bij VHTO stelt ons in staat te investeren in zowel de toekomst van ons bedrijf als die van de samenleving als geheel. Samen streven we naar een wereld waarin diversiteit niet alleen wordt benoemd, maar ook erkend als een essentiële kracht voor vooruitgang en succes.