EW weekblad – Familiebedrijven zijn de ruggengraat van de Nederlandse economie

Wie hoort dat op termijn pakweg 80 procent van zijn huidige grondstoffen wegvalt zal schrikken. Marlies van Wijhe krijg je nauwelijks ambitieuzer. De CEO van het 105 jarige Van Wijhe Verf – bekend van onder meer Wijzonol – houdt van pionieren. “Het roept onze innovatiekracht op.”

Europa’s Green Deal verandert de verfindustrie flink. De afgedwongen verduurzaming vindt ze echter zeer welkom. “Het opent iedereen de ogen.” Zelf introduceerde het familiebedrijf al in 2012 een bio based muurverf, onlangs met een derde versie vernieuwd. En kreeg het als eerste chemisch bedrijf een B-corp keurmerk. “Zulke keuzes stellen ons bestaansrecht veilig.”

De gevolgen van de groene regels zijn nog niet precies duidelijk. Juist daarom wil ze het thema alvast bovenaan de agenda. “Niet wachten op leveranciers, maar in de lead blijven. We proberen de nieuwe wereld zo goed mogelijk voor te stellen.”

Een grote rol hierin is weggelegd voor de R&D-afdeling van het bedrijf. Vorig jaar werd in Groningen al een nieuw innovatielab geopend. “De les is dat je tijd en ruimte moet maken waar specialisten niet worden meegenomen in de hectiek van de dag.”

Het resulteerde bijvoorbeeld in de nieuwe UV-lak van Solidlux. “Nog niet ‘Green Deal’-ready’”, zegt ze. “Maar door geen oplosmiddelen te gebruiken is de CO2-impact ten opzichte van concurrerende producten fors afgenomen. Het is een stap naar het einddoel.”

De nummer drie verffabrikant van Nederland kan het zich permitteren. “Als familiebedrijf met een langetermijnhorizon zijn we van nature duurzamer. Winst zien we als middel, niet als doel op zich.” Luxe? “Nee, een keuze. Innovatie is de belangrijkste manier om ondernemerschap voort te kunnen zetten.”

 

Bron: Elsevier Weekblad
https://www.ewmagazine.nl/partners/top200-2021/van-wijhe-verf/

17 april 2021