
Zeven prominente organisaties hebben een subsidie ontvangen voor het baanbrekende project “Biodegradeerbare Coatings”. Dit project bundelt de expertise van de deelnemende partijen om innovatieve en circulaire verfoplossingen te creëren.

Uitdagingen en doelstellingen
De Europese Green Deal stelt de verfsector voor grote uitdagingen. De uitstoot moet sterk worden gereduceerd, afval moet worden gebruikt als grondstof en microplastics moeten worden ingeperkt. De grondstoffentransitie is ingewikkeld en komt langzaam op gang. Daarnaast vormt de reductie van microplastics een serieus belangenconflict. Hoe kun je de beschermende werking van een coating op het kozijn realiseren terwijl deze coating in de natuur uit elkaar moet vallen?
Samenwerking voor duurzaamheid
Koninklijke van Wijhe verf, Wydo, CliQ, Ecoat, ChainCraft, de Hanze en Rijksuniversiteit Groningen slaan de handen ineen om samen te werken aan oplossingen voor de verf van de toekomst. Het consortium ontvangt hierbij onder de MOOI-regeling ondersteuning vanuit het groeifondsprogramma Biobased Circular.
Impact van het project
De afgelopen jaren is er voldoende toegang gecreëerd tot middelen als groene stroom, isolatiemaatregelen en elektrische auto’s om de emissies van bedrijven te reduceren. Binnen Koninklijke van Wijhe Verf heeft dit geleid tot een sterke reductie van de carbon footprint. Nu is de vervanging van grondstoffen aan de beurt om de carbon footprint van verven verder te verlagen.
Beperkt aanbod en innovatie
Het huidige aanbod aan duurzame verfgrondstoffen is nog veruit onvoldoende, daarmee komt het behalen van de gewenste milieu-impact sterk onder druk te staan. Voor essentiële ingrediënten zijn we nog afhankelijk van gemijnde materialen uit landen met minder strenge regels. Dit vormt zowel milieu- als arbeidsomstandigheden betreft een probleem. Daarnaast zijn er nog geen oplossingen voor de huidige microplastics in verven beschikbaar.
Consortium en doelstellingen
Om de grondstoffentransitie in de verfindustrie te versnellen, is een consortium samengesteld met bedrijven en kennisinstellingen die hun kennis en expertise combineren om alternatieve verfingrediënten te ontwikkelen. Het merendeel van deze grondstoffen zal worden ontwikkeld vanuit bio-based reststromen. Uiteindelijk zal het consortium werken aan een conceptversie van een muur- en lakverf voor binnenshuis, met een significant lagere carbon footprint en volledig biodegradeerbare producten.